Dominique Dumortier op bezoek …

Dominique Dumortier op bezoek …

Dominique Dumortier op bezoek …

Autismespecialiste in Maarkedal Inspiratiemoment Dominique Dumortier

Gisterenvoormiddag ging het eerste inspiratiemoment door met als gastspreker Dominique Dumortier. Dominique heeft op een zeer aangename en duidelijke manier inzicht gegeven in “haar” autisme. Met de talloze voorbeelden werd nogmaals duidelijk wat de impact is van autisme. Voor mij was het buitengewoon boeiend om te horen wat het voor haar betekent om autisme te hebben. Letterlijk begrijpen, dominant communicatievorm (bij Dominique zijn dit “woorden”), fragmentarisch beeld, sensorische overgevoeligheid, moeilijkheden om non-verbale communicatie te begrijpen, …. Alles zorgt ervoor dat iemand met autisme véél meer energie in de dagelijkse activiteiten nodig heeft dan iemand zonder autisme. Ondersteuning door concrete communicatie zorgt voor minder energieverlies en meer mogelijkheden om nieuwe zaken te proberen. Een begripvolle omgeving doet wonderen. Indien de omgeving oog heeft voor deze elementen, dan zullen er nog steeds misverstanden zijn, maar er kan dan al meer eens met een gedeelde humor op gereageerd worden. Mensen kunnen sommige “rare reacties” zoals Dominique het zelf zegt, beter plaatsen én zullen meer oog hebben voor de positieve intenties die er zijn én voor de kwaliteiten die autisme ook met zich meebrengt waaronder een uitzonderlijk rechtvaardigheidsgevoel, behulpzaamheid, eerlijkheid, doorzettingsvermogen, en perfectionisme.

Ik heb voor mijn eigen praktijk in autismebegeleiding vooral onthouden hoe belangrijk het is dat mensen met autisme hun eigen autisme door en door leren kennen om zo sterker in het leven te staan door bewust te kiezen wat je wil en kan doen én wanneer. Het is zo belangrijk om te luisteren naar het eigen lichaam en nooit te forceren. Als je autisme hebt, houdt dit in dat je moet aanvaarden dat niet alles kan, maar dat er wel meer kan als je rekening houdt met je autisme door bewuste keuzes te maken. Dit is voor mensen met autisme geen filosofische keuze maar een manier om te overleven. Het is een noodzaak!.

Als je autisme hebt, blijft er nog steeds veel mogelijk én kan je stap voor stap bijleren mits de nodige aanpassingen in de omgeving én zelfkennis. Het aanvaarden van je eigen autisme, het leren kennen van je autisme én het respecteren van je eigen autisme zijn belangrijke stappen in dit proces. Ik neem mij voor om de mensen die ik begeleid hier zo goed mogelijk in te ondersteunen.

Wie meer informatie wenst, kan terecht op de website van Dominique Dumortier: https://autismevanbinnenuit.be

Deel deze post op sociale media:

Deel deze post op sociale media:

Welkom op Wō's blog

Blijf op de hoogte van onze workshops, inspiratiemomenten en nieuwe wendingen in het omgaan met autisme door het formuliertje hieronder in te vullen.

We respecteren uw privacy. Voor meer info, lees onze privacyverklaring.

"Wō staat voor respect voor de persoon met autisme én voor alle aspecten van het autisme (sterktes en moeilijkheden) maar steeds met een blik naar een hoopvolle toekomst."

Ilse Van den Eede

"Wō staat voor respect voor de persoon met autisme én voor alle aspecten van het autisme (sterktes en moeilijkheden) maar steeds met een blik naar een hoopvolle toekomst."

Ilse Van den Eede