De eerste sneeuw...

De eerste sneeuw...

De impact van autisme komt tot uiting in vele kleine zaken in het dagelijkse leven. Zo is er bijvoorbeeld de sneeuwpret. Voor kinderen met autisme niet per definitie een prettige ervaring. 
Sommigen zijn overgevoelig aan koude. De onvoorspelbaarheid van een sneeuwgevecht kan angst opwekken of, zoals bij onze zoon die voor veel prikkels ondergevoelig is, komt de sneeuw als saai over. Bovendien is het voor hem moeilijk om plezier te beleven aan het maken van een sneeuwman omdat dit voor hem een veel te abstract iets is. Hij mist de verbeelding om hier invulling aan te geven. (oa door zijn mentale beperking)

WAT kan je dan WEL doen? Eén op één de sneeuw verkennen vanuit ZIJN interesse: potjes vullen met sneeuw, voorzichtig sneeuw laten dwarrelen over zijn hoofd, rollen in de sneeuw,... beperkt in de tijd en op zijn tempo. Eenmaal terug binnen zelf een prentenboek over de sneeuw maken (want de boekjes die we kopen zijn soms te moeilijk), een spel over sneeuw maken enz... Zodat hij op zijn tempo alle aspecten van de sneeuw leert kennen. Het kan best zijn dat het de volgende keer al veel leuker wordt!

Als mama van een kindje met autisme in combinatie met mentale beperking, DCD, ADHD en epilepsie, blijft het een uitdaging om op zijn niveau ingangen te zoeken naar het bijleren over de wereld. Maar het is zo leuk als je dan ziet dat zijn wereld ook vergroot en dat hij steeds bijleert op zijn tempo. Deze ervaring en kennis deel ik graag met andere mama's (en papa’s). Het is soms complex, maar binnen die complexiteit lukt het om stap voor stap te evolueren. En dit geldt zowel voor mij als voor mijn zoon. 💚💚💚

Masterclass Autisme Centraal 2019

Masterclass Autisme Centraal 2019

Tweede reeks "autisme, anders bekeken"  gaat van start!

Tweede reeks "autisme, anders bekeken" gaat van start!

0